tisdag 5 juli 2011

Dubbeltest

När jag fyllde år fick jag bland annat ett dubbeltest på Sport Support center i Stockholm i present. Testet består av ett mjölksyratröskeltest samt ett maximal syraupptagningstest. Nu har jag bokat tid för det och kommer åka upp till Stockholm nästa onsdag för att genomföra det. Jag har aldrig gjort något liknande test förrut så det ska bli riktigt roligt att göra. Kommer publicera resultaten här efteråt.

Här kan man se hur testet går till.

Saxat från Sport support centers hemsida:

Mjölksyretröskeltest

Testpersonen går, går stavgång eller springer på löpband alternativt cyklar på träningscykel i stegrade belastning i fyraminutersintervaller. Mellan varje intervall mäts mjölksyrehalten i blodet genom ett kapillärt blodprov. Mjölksyran analyseras med Biosen C-Line laktatanalys-instrument. Hjärtfrekvensen registreras kontinuerligt med Suunto memory belt. Utifrån testvärdena ger testledaren/tränaren anvisningar om optimal hjärtfrekvensbelastning för uthållighetsträning. Hjärtfrekvens samt mjölksyrebildning vid en given belastning/hastighet är det bästa instrument och praktiskt mätbara referenser du kan få på din uthållighetsförmåga.

Testet ger dig information om vilka pulszoner du ska träna i och passar bra för dig som vill få ut mer av din pulsklocka genom att lägga in dina egna värden.

Test av maximal syreupptagningsförmåga, VO2 max

Testpersonen går, går stavgång eller springer på löpband alternativt cyklar på träningscykel med stegrade belastning varje minut tills han/hon inte orkar längre. Syrgasförbrukningen mäts med hjälp av en bärbar utrusning (Jäger oxycon mobile). Utrusningen består av en ansiktsmask som täcker näsa och mun och en väst där mätutrustningen sitter. Pulsen mäts med hjälp av Suunto memory belt. Testet inleds med uppvärmning på löpbandet/cykel.

3 kommentarer:

Staffan sa...

Spännande, jag har själv varit sugen på framförallt tröskeltestet, att önska sig det i present kanske är en bra grej som gör att det "händer".

Springjonas sa...

Åh vilket kul test - det blir man ju grymt sugen på att testa!

Tack för en kul blogg jag just hittat till. Om du inte hittat min (mycket mer nystartade) så får du väldigt gärna ta en titt på http://springjonas.blogspot.com/ - hoppas du tycker det verkar kul!

(PS. Om du tränar med musik så får du väldans gärna lämna ett tips eller två, jag håller på att leta nya saker för hörlurarna inför ett långt springäventyr i början av augusti. Lämna en kommentar på http://springjonas.blogspot.com/2011/06/tio-dagars-springmusik-sokes-kan-du.html. DS.)

Anonym sa...

Satan så spännande. Du måste som sagt delge oss resultatet och hur du upplevde testerna. Vad var bra vad var mindre bra. Hur dyrt var det? mvh Mats