söndag 9 oktober 2011

Racereport SUM

Ultra-premiären är avklarad. Den blev jobbigare än väntat får jag nog säga, bland det tuffare jag gjort faktiskt. Det var riktigt tuff terräng i ca 3 av dom 5 milen resten bestod av grus eller asfalt. Hade varit en klar fördel om man hade haft en orienteringsbakgrund.

Första 5 km var det kuperat elljusspår och ganska lättlöpt, därefter började terrängen. Dom kommande 15 km skulle visa sig riktigt tekniska och svårlöpta men det gick bra, inga fel steg eller snubblingar. Kanske gick det lite för fort på den här delen av banan och som skulle straffa sig på slutet. Det är verkligen svårt att hålla igen när det känns lätt och inspirerande.

Kommande 15 km var lättare rent underlagsmässigt med grusväg och asfalt men fortsatt kuperat. Dock skulle det visa sig att den del av banan var den mentalt jobbigaste. Tyckte ärligt talat ett tag att det var pisstråkigt att springa när asfaltsvägen bara rullade på. Det hände ingenting och kilometrarna segade sig fram.

Efter 35 km kom man återigen in i skogen med svårare terräng. Nu började även distansen ta ut sin rätt. Började få krampkänningar redan vid 4 mil, inget märkvärdigt just då men det skulle visa sig bli värre och värre.

I skogspartierna var det väldigt fin natur man sprang igenom, mycket varierande och omväxlande. Såg t.o.m ett rådjur som sprang över vägen precis framför mig.

Sista 5 km fick jag en ruskig kramp i insidan på höger lår vilket gjorde det svårt att springa överhuvudtaget. Fick växla löpning med gång för att ta mig framåt. Vet inte vad denna kramp kan ha berott på, tyckte jag fyllde på med vätska och energi hela vägen. Gick i mål på 4.44 vilket gav en 51:a plats av totalt 140 herrar.

Det är inte omöjligt att jag gör om detta men då ska jag vara mer tränad för den här typen av terräng. Kan verkligen rekommendera detta lopp om man söker en utmaning utöver “vanlig” löpning.

Nu ska jag läka kroppen några dagar med endast lätt belastning såsom trainer och simning. Kommer jag över några bilder från loppet så kommer jag lägga ut dom här.

3 kommentarer:

Staffan sa...

Bra sprunget, ja, har hört från flera löpare att det är en tuff bana det där!! Ser inte att jag någonsin kommer att vara sugen på att kuta en meter längre än 42195 men visst förstår jag utmaningen i det hela också!

Zandra sa...

Bra sprunget, låter som ett tufft lopp. Vet andra som råkat springa fel och grejer där, jobbigt att behöva tänka på sånt när man är trött och har fullt upp med att fokusera på att få med sig fötterna utan att stå på näsan.

Kramp beror sällan på vätske- eller energiintag utan beror nästan alltid på en ovana vid belastningen. Är man inte van att springa 50 km terräng kommer kroppen att säga ifrån.

Odda sa...

Tack så mycket.
@Staffan: 42195m är också en rejäl utmaning men det är kul att prova nya saker.
@Zandra: Får börja med ännu mer långpass så slipper jag kanske förhoppningsvis kramp i fortsättningen.